Večeras u fudbal ulaze video-sudije
Foto: EPA

Na utakmici Ajax - Williem

Večeras u fudbal ulaze video-sudije

M. Šljivak
Teme:

Utakmica Kupa Holandije između Ajaxa i Willema ući će u povijest fudbala kao prva službena utakmica u kojem će sudijama biti ponuđena pomoć pregleda situacija od dodatnog sudije pored ekrana.

Iako FIFA još nije dala dozvolu za korištenje dodatnog sudije, koji će pomagati glavnom sudiji, Holanđani su dobili dozvolu da urade ovaj eksperimenta i odlučeno je da to bude na utakmici Ajax - Willem.

Glavni sudija će tijekom utakmice biti na vezi sa onim pored ekrana. Video-sudija će imati ulogu savjetnika, ali zadnja odluka će na kraju ipak pripadati sudiji na terenu.

On će međutim u bilo kojem trenutku moći da kontaktira pomoćnika, a ekipe nakon odluke neće imati pravo da traže intervenciju video-sudije.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Ovaj meč je prvi na kojem će biti testirana tehnologija, a također će biti isprobano i na meču Feyenoorda i Ossa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi