Zašto Ronaldo košta milijardu, a Messi 300 miliona?
Foto: EPA

Da li čelnici Barce vjeruju Messiju?

Zašto Ronaldo košta milijardu, a Messi 300 miliona?

Neymarov transfer iz Barcelona u PSG je pokazao da astronomske klauzule više nisu puka fantazija, nego da one zaista služe svrsi.

Cristiano Ronaldo vrijedi, prema njegovim ugovorima s Real Madridom, jednu milijardu eura, a pomalo je iznenađujuće da i njegov saigrač, Karim Benzema, vrijedi isto toliko.

Međutim, iako bi Barcelonini navijači sigurno voljeli da Messijeva otkupna klauzla bude i veća od Ronaldove, ona će, čak i kada potpiše novi ugovor, teško preći 300 miliona eura. To znači da čak devetorica igrača u La Ligi imaju veće otkupne klauzule od ponajboljeg fudbalera današnjice Lionela Messija.

Čelnici španske lige tvrde da zakoni o zapošljavanju uslovljavaju klubove da za svakog fudbalera odrede otkupnu klauzulu, a one u određenim slučajevima rade i u prednost kluba. Ukoliko klub, naime, odredi neku astronosmku otkupni klauzulu, to u praksi znači da igrač nije na prodaju, te da konkurenti ne bi ni trebali razmišljati o potencijalnom transferu.

Međutim, zbog čega je tolika razlika u otkupnim klauzulama Cristiana Ronalda i Lionela Messija?

Ronaldova klauzula od milijardu eura jasno stavlja do znanja da sjajni Portugalac nije na prodaju. Teško da bi neko platio toliki novac i kada je on bio u najboljim godinama, a pogotovo se to neće desiti sada kada se Ronaldo približava zalasku karijere. 

Isti je slučaj i sa Karimom Benzemom, ali i sa Iscom, Asensiom (otkupne klauzule od 700 miliona eura), Baleom, Modrićem, Kroosom, te Danijem Ceballosom (otkupne klauzule 500 miliona eura).

Kada je Ousmane Dambele u pitanju, Barca je odlučila da njegovu otkupnu klauzulu postavi na 400 miliona eura, kako im se ne bi ponovio "Neymarov" scenarij, dok je Messijeva klauzula i dalje "svega" 300 miliona eura.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Španski mediji međutim špekulišu da je razlog za ovako "nisku" cijenu Lionela Messija taj što čelnici Barcelone vjeruju Argentincu, te cijene njegovu lojalnost prema klubu. Dakle, u Barceloni vjeruju da je Messi sentimentalno vezan za klub koji je, po njegovom dolasku, plaćao i za njegove hormonske terapije, te da ne bi napustio Nou Camp čak i kada bi neko pristao isplatiti njegovu oktupnu klauzulu.

Ipak, ovo je samo teorija, a pojedini navijači Barce i dalje strahuju, te bi bili sretniji kada bi Messijeva klauzula bila mnogo veća.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi