Noć u kojoj je očajni Rooney molio Xavija da stane: "Dosta je više, prestanite se zaje*avati!"

Utakmica o kojoj se i dalje priča

Noć u kojoj je očajni Rooney molio Xavija da stane: "Dosta je više, prestanite se zaje*avati!"

Admin Čaušević

U petak, 28. maja obilježena je deset godina od finala Lige prvaka iz 2011. kada je Barcelona pobijedila Manchester Uniteda s 3:1. 

Katalonci su te večeri na Wembleyu odigrali perfektnu utakmicu. Bila je to najbolja izvedba jednog tima kojeg je trenirao Pep Guardiola i na kraju potpuno zasluženo osvojio Ligu prvaka.

Pedro Rodriguez je zabio vodeći gol za Katalonce, a nedugo zatim izjednačio je Wayne Rooney te se tim rezulatom otišlo na odmor. Na startu drugog dijela Leo Messi vraća prednost Barci, da bi David Villa 20-ak minuta prije kraja "ubio" utakmicu.

"Ovo je najbolji tim protiv kojeg sam igrao. Niko nam nije ovoliko zadao glavobolje", kazao je Sir Alex Ferguson poslije meča za The Guardian. Tako je i bilo na terenu.

Rooney, strijelac jedinog gola za Crvene đavole, je odigrao fantastičan meč, ali kako se susret bližio kraju u jednom trenutku je bio toliko očajan da je molio igrače Barcelone da prestanu.

"Rooney mi je prišao prije kraja utakmice. Bilo je prošlo oko 80 minuta. Rekao mi je: 'Dosta, pobijedili ste. Prestanite kružiti s loptom!", prisjetio se Xavi Hernandez u knjizi Andreasa Inieste iz 2016. godine.

Oglasi

"Ono čega se najviše sjećam iz tog finala je posljednjih pola sata. Engleski igrači su bili ljuti. Stvarno ljuti. Jer smo teren Wembleya pretvorili u jedno veliko polje za igranje 'ševe', svojevremeno je rekao Eric Abidal.

"Psovali su, galamili na sve živo. Bilo je nevjerovatno. Neki od mojih saigrača ih nisu mogli razumjeti. Ali ja jesam."

"'Dosta je. Prestanite se zaje*avati. Mrtvi smo'. Samo su neki od povika. Bilo je ostalo još 25 minuta. Xavi, Iniesta, Messi, Busquets i Alves, koji je tada zapravio bio veznjak tog dana, nisu prestajali", ispričao je Abidal.

[twitter]https://twitter.com/DG_Migueroz/status/1398122586790264833[/twitter]

Barcleona je tada u finalu kompletirala 777 pasova što je bilo i više nego duplo od ukupnog broja dodavanja fudbalera Manchester Uniteda (357).

Oglasi

Inače, u Fergusonovoj ekipi tada je Park Ji-Sung bio fudbaler za posebne zadatke, te je sjajno obavljao "flastere" na igračima koji su bili najveća opasnost po Crvene đavole.

Međutim, Ferguson je odlučio da Park ovaj put neće igrati flastera na Messiju i priznao je da je to bila velika greška i da smatra da je njegov klub zbog toga izgubio ovo finale.

p1f6p4fssb1k6iqi714kj1efk1gdkf.jpg

"Na poluvremenu utakmice protiv Barcelone sam trebao ubaciti Parka da markira Messija. Zato sam izgubio finale. Išli smo na poluvrijeme i govorio sam sebi: 'Tek smo izjednačili, možda sda gledaju utakmicu drugačije, možda napredujemo kako bude utakmica napreduje'...", rekao je Ferguson i dodao

"Bili smo dobri u posljednjih 10 minuta prvog dijela. Mogli smo i pobijediti. Da sam stavio Parka da čuva Messija, mislim da bi ih pobijedili. Stvarno to mislim".

Ipak, samo nekoliko dana nakon što je objavljena Fergusonova izjava pojavio se i video koji pokazuje da baš i nije u pravu kada je rekao da bi sve bilo drugačije da je Park markirao Messija.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Naime, Park je u nekoliko akcija Barcelone na ovoj utakmici pomno pratio Messija i uspio je samo jednom u direktnom duelu da ga zaustavi, dok je u drugim bio nemoćan.

Iako Ferguson vjeruje da je, između ostalog, zbog ovoga izgubio finale protiv Barcelone čini se da ne bi bilo neke prevelike razlike i da je Park markirao Messija.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ArmiNN
Jbt jedan članak 7x ste objavili samo dvije rečenice dodane
1 2
luks-02
Roney je postigao gol iz opsajda.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi