Najstariji igrač Premijer lige u 40. diže sidro: "Poruka mladim? Neka se okane mobitela i gluposti"
Foto: FK Leotar

Dragan Ristić se oprašta od fudbala

Najstariji igrač Premijer lige u 40. diže sidro: "Poruka mladim? Neka se okane mobitela i gluposti" · Intervju

A. Čaušević

Najstariji igrač Premijer lige BiH u ovoj sezoni je ostao bez kluba i prema svemu sudeći završio karijeru.

Dragan Ristić je već nekoliko godina član Leotara. Igrao je za Trebinjce kada su bili i u trećem rangu bh. fudbala, a jesenas je nastupao i u Premijer ligi.

Početkom godine postao je slobodan igrač. U razgovoru za SportSport.ba je kazao da to vrlo vjerovatno i oproštaj od fudbala.

"90% oproštaj od fudbala, volio bih da budem još malo uz klub, imam te neke dileme, da im pomognem koliko mogu, da li kao igrač ili nekako drugačije sve će se znati uskoro", kazao je Ristić koji bi mogao biti klupski predstavnik u nastavku sezone Premijer lige.

"Igrao sam redovno, želio sam da igraju mlađi. Trener Krunić me ubacivao da pomognem ekipi, po zadnjih 15-20 minuta. Pomogao sam koliko mogao", govori nam iskusni golgeter koji će u februaru napuniti 40 godina.

Oglasi

Ristić je jesenas upisao 15 nastupa u ligi i Kupu. Priliku je uglavnom dobivao s klupe.

"Znao sam da slijede promjene, i ja sam mislio staviti tačku na i, dosta je bilo."

Igrač koji oko dvije decenije igra na bh. terenima je idealna osoba da povuće paralelu između nekada i sada.

"Ne može s to porediti. Velika je razlika. U svakoj ekipi je bilo četiri ili pet majstora, bilo je 10 do 15 vrhunskih špiceva u BiH, to su bili top špicevi. Iz nižeg ranga kada se uđe u veći rang, nije tolika razlika bila, a sada kada uđeš iz nižeg ranga trebaš dovesti 15 igrača, pa opet zavisi da li ćeš ostati u ligi ili nećeš."

"Jedan mladi igrač koji nešto vrijedi neće se zadržati u BiH, odmah ode negdje drugo. Ima prilika da ih uzme neki bolji klub, ali i tu se kratko zadrže i odmah odlaze."

Oglasi

Ono u čemu je razlika u odnosu na nekadašnji period su sigurno suđenje i infrastruktura.

Suđenje se svakako ne može porediti, znalo se kako su gosti uzimali bodove. Infrastrukura se također ne može porediti. Kvalitet je dosta opao, dosta je utjecalo i pravilo da moraju počinjati dva igrača mlađa od 21 godine. Gdje ćeš ti naći 40-ak mladih igrača u BiH, a da su dobri...

Ristić je karijeru počeo u Drini iz Zvornika, bio je u Sutjeskoj iz Foče, nakon toga je imao kratki izlet u Kragujevac poslije čega je stigao u Letoar. Igrao je i za Zvijezdu iz Gradačca gdje je proveo i najljepši period karijere.

"Od 2015. sam u Leotaru, bio sam i u drugoj ligi RS, pa i u prvoj ligi RS, osvojili smo i Kup RS, to je bio tada veliki uspjeh pošto tada klub nije bio najbolje organizovan..."

No description available.

Oglasi

"Bilo je dobrih trenutaka. U Gradačcu mi je stvarno bilo dobro, trener je bio Dragan Jović, mislim da je to bilo 2011. godine. Bilo je ekstra, bila je dobra ekipa, igrao se i dobar fudbal, stvarno je bilo sve super.

Cilj mu je da i dalje bude u fudbalu i to kao trener.

"Planiram biti trener, zakasnio sam na posljednji tečaj, ali mislio sam se baviti trenerskim poslom i planiram polagati za licencu."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju smo ga pitali za neku poruku mlađim igračima i omladini koji žele postati fudbaleri.

"Preporuka mladima igračima je da se okane telefona, mobitela, interneta i sličnih gluposti... Ako stvarno vole loptu neka se drže igrališta i stadiona jer nema ništa bolje od toga. Danas sa 13 godina hoće da su fudbaleri. Malo se tu izgubila kontrola. Izgubila se draž fudbala, danas sve zanima hoće li imati platu. Prije kada pređeš iz juniora u prvi tim je bilo nešto veliko, danas je sve interes", završio je Ristić.

Top Komentari

Ante G.
Da se okanu interneta, mobitela... 21. stoljece, ljudi streme svemiru, vec krecu prva privatna putovanja u orbitu, sve ide nezadrzivo naprijed, tehnologija se razvije neslucenim brzinama. Kriptovalute, metaverse, NFTs, smart home, smart cities, robotika... I onda dodje neko sa sredjom turistickom ( trogodisnja ), obraca se mladima. Pa ludji je onaj ko mu je pitanje postavio. Sta drugo ocekivati nego ovaj odgovor.
1 13
NKZ1922
Hvala na svemu Rista, pozdrav iz Gradacca! :)
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi