Sezonu završili na prvom mjestu, ali titulu gube u utakmicama koje nemaju logiku

Nevjerovatno, ali istinito pravilo

Sezonu završili na prvom mjestu, ali titulu gube u utakmicama koje nemaju logiku

Haris Zilić

Najljepša fudbalska priča u Evropi ove godine čini se neće imati sretan kraj i to najviše zahvaljujući pravilu koje izlazi iz svake teorije logike.

Belgijski Royal Union SG dva kola prije kraja zaostaje za Club Bruggeom tri boda, ima slabiji međusobni duel i to sve u play offu.

Šta se desilo?

Belgijsko prvenstvo je jedno od onih za koje nema adekvatnog objašnjenja. Nakon 34. redovna kola, četiri prvoplasirana kluba igraju za prvaka, s tim što se bodovi iz regularnog dijela prepolove, a timovi od 5. do 8. pozicije igraju za palsman u UEFA konferencijsku ligu.

Ekipe plasirane od devetog do 16. mjesta sezonu završavaju već u aprilu i onda imaju pauzu od četiri mjeseca, dok 17. tim igra play out, a posljednjeplasirani ispada u niži rang.

Pomenuti Royal Union SG odigrao je furioznu sezonu i nakon 34 kola imao je 77 bodova na liderskoj poziciji, pet više od Club Brugge, a onda se to sve prepolovilo u play offu koji nema nikakve logike, ali ima spasa za velike kao što je slučaj sa Club Bruggeom u ovoj sezoni.

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

I Bundesliga ima redovna 34 kola bez ikakvih doigravanja, play offa i sličnog, međutim pravilnik belgijske Jupiler lige teško je objasniti.

Na kraju da kažemo da je Club Brugge u play offu lider sa 46 bodova i već u narednom kolu mogu proslaviti titulu. Royale Uninon SG će u pretkolo Lige prvaka, Anderlecht vjerovatno u Evropa ligu, Antwerp u UEFA konferencijsku ligu, a u onom evropskom play offu Gent dva kola prije kraja ima četiri boda više od Genka i navjerovatnije ide kao drugi predstavnik Belgije u UEFA konferencijsku ligu naredne sezone.

Top Komentari

Kiss
Sve je korektno e ako si bolji pobijediti ćeš taman da su svi protiv tebe,glup text do bola
2 0
haris1000
Oba puta ih Briž dobio u play off-u,znači da su bolji
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi